Ali se odločiti za travno rušo ali sejanje trave?
Posted on: December 13, 2017, by : Marjan

Vsi lastniki dvorišč, hiš in travnikov okrog svojih hiš, se ob urejanju okolice svoje hiše, prej ali slej povprašajo kako narediti svojo travo čim lepšo. In seveda je pri tem glavno vprašanje, ko razmišljamo o travi okrog hiše ali se odločiti za travno rušo ali sejanje trave.

Ali se odločiti za travno rušo ali sejanje trave? 

polaganje travne rušeTravna ruša, ki jo nekateri imenujejo kar travni tepih, je krasna priložnost, da naša zemlja dobi zeleno barvo praktično čez noč. Položimo travni tepih (ki smo ga prej kupili v prodajalni z različnimi vrstami travnih tepihov) in že lahko uživamo v zelenici okrog svoje hiše.

Sejanje trave ima, po drugi strani, druge pozitivne prednosti. Čeprav je sam postopek počasnejši in čeprav naša zelenica ne bo ravno zelena v prvem mesecu, ima občutek sejanja trave, skrbi, negovanja, zalivanja in vsakodnevnega občudovanja napredka pri nastajanju našega travnika, tudi svojo težo.

Za polaganje travne ruše se bodo predvsem zato odločili tisti, ki se jim pri zelenici mudi. In pa seveda vsi tisti, ki niti nimajo časa za skrb in vso potrebno nego, ki jo potrebuje naš travnik, da postane lep in zelen.

Po drugi strani se bo za lastno sejanje trave odločila družina, ki na ureditev travnika gleda celovito (morebitno postavljanje vrtne garniture, lesenega nadstreška, ipd….) vse sodi k urejanju okolice in le tega, ne želimo opraviti na “horuk”. Hkrati je sejanje trave v lastni režiji primerno za vse družine, ki imajo čas in strast do tega dela.

Kadar pa se lotevamo urejanja okolice na način, da želimo krajino našega doma urediti kot celoto iz vidika hortikulture (npr. ureditve grmovnic, cvetličnih gred, rastlinjakov, sadovnjaka, morebitnih betonskih ali kamnitih potk, morebitne inštalacije in namestitve namakalnega sistema za naš vrt), pa je zagotovo bolj priporočljivo, da sejanje trave (ki mora biti tudi izvedena v pravem koraku celovite krajinske ureditve okolice naše hiše) preprustimo specialistom in strokovnjakom, ki nam bodo delo ne samo opravili, temveč tudi svetovali glede ustrezne vrste trav za našo okolico in stil, ki ga želimo s  travnikom doseči.

Oznake: Ali se odločiti za travno rušo ali sejanje trave