Buying persona – Vaš novi najboljši prijatelj!
Posted on: September 10, 2021, by : Sebastijan Brumec

BUYING PERSONA – kdo so vaše stranke?

Ali poznate vaše stranke dovolj dobro? Imate detailno predstavo o tem, kdo rabi vaše storitve? Če čutite, da bi lahko še marsikaj zvedli o vaših strankah ter posledično o vas in vašem podjetju. Čas je, da ustvarite vašemu podjetju tako imenovano “Buying persona” – idealno stranko. Ta bo, verjemite, postala vaš dober prijatelj v mnogih situacijah. Vedno jo lahko “pokličete” in vprašate, če ste na dobri poti, če se ji zdi ta ideja ali vsebina uporabna in ta izdelek koristen. 

 buyer persona
Kdo je Buying Persona?

Buying Persona je fiktivna oseba, ki predstavlja vašo idealno stranko. Je to ženska ali moški s lastnostmi, hobiji in starostjo vaše idealne stranke. Pomagala vam bo v trenutkih odločanja in ko se boste rabili fokusirat na potrebe vaših strank. Pogosto se zgodi, da nehamo biti osredotočeni na pomembne stvari v podjetju in nas veter odnese stran od pomembnih nalog.

  1. Izdelava Buyer persone pomaga fokusirat vaše delo in s tem boste v svoje podjetje lažje pritegnili obiskovalce, potencialne stranke, ker se bojo pri vas počutili “kot doma” – njihove potrebe in sanja bojo pri vas zagotovljena brez tega, da bi jim bilo treba za karkoli prosit – zakaj? Ker vi jih že poznate – saj jih poznate že dolg časa, samo se ni so imenovali “Lara” Ali pa “Miha” (kot vaše fiktivne Buyer Persone). 
  2. S Buyer Persono bo vaše podjetje postalo bolj personalisirano.
  3. Izdelava Buyer Persone bo posledično povečala prodajo vašemu podjetju.buyer persona

Kako se naredi Buyer Persona?

Ena dobra novica na začetek – ni toliko zahtevno, kot se mogoče zdi. Buyer persono lahko ustvarite s pomočjo intervjujev in raziskav pri vaših obstoječih strankah in tistih, ki ni so vaše stranke, ampak se vam zdi, da bi vaše storitve rabili. Poglejte v vašo databaso kontaktov in definirejte skupne znake, ponavljajoče se značilnosti. Dobro je tudi vključit vprašalnik, ki bo zagotovil, da boste dobili zaželene informacije o vaših kontaktih. Dobro je tudi uporabljati email s prošnjo za feedback – ta razkrije dejanske želje vaših strank in rezerve, ki jih imate.

Ko boste dobili odgovore na vaša vprašanja, organizirajte jih in združite v eno. Poimenujte vašo stranko. Lahko ji tudi naredite podrobno podobo in probajte si predstavljat, kakšen je njen dan – kaj dela, ko vstane, bere novice? Gre tečt? Vozi otroke v šolo? Nadeljuje s spanjem? Vse to je možno!

Na koncu pa boste na mizi imeli precej podrobno podobo vaše idealne stranke – vašega novega prijatelja. Upamo, da vam bo pomagal in boste skupaj rasli še naprej!