Naprsni šopki ali naprsni šopek? Naj ga nosi samo ženin, tudi svatje ali vsi povabljeni?
Posted on: October 20, 2020, by : Sebastijan Brumec

To je zdaj vprašanje: naprsni šopki ali naprsni šopek? Dilema, ki jo bomo razrešili v kratkem. Se sprašujeta, kaj je prav in kaj narobe? Komu vse bosta na vajini poroki pripela naprsni šopek? Hiter odgovor je: vse je prav in nič narobe!

Berita naprej.

Odgovorim vama na najbolj pogosta vprašanja in dileme o naprsnih šopkih:

– kakšna je zgodovina nošenja naprsnega šopka?
– kdo naj na poroki nosi naprsni šopek, samo ženin, tudi svatje ali vsi povabljeni?
– kakšni so sodobni trendi naprsnih šopkov?
– kakšen pomen nosi barva cvetlic v naprsnem šopku?

 

 

 

Če sta v dilemi in imata vprašanja, ta zapis vama razbistri misli in poda nekaj nasvetov, kako pristopiti k zadevi naprsni šopki.

Detektivsko, poučno, praktično in efektivno. To je to kar rabita, kajne? Začnimo!

 

Zgodovina nošenja naprsnih šopkov

Ste vedeli, da naprsni šopek pravzaprav nima nič skupnega s poroko? No, veliko sreče je moralo biti na strani viteza in njegove oboževalke oz. izbranke, da so jima vladarji dovolili poroko! Če vitez ali njegova izbranka že nista bila obljubljena drugemu. Saj veste, tako je to bilo v času srednjega veka. Simbolika naprsnega šopka pa vendarle nakazuje upanje, predvsem pa izkazuje naklonjenost.

 

 

Kaj se torej skriva v ozadju zgodbe?

Ko je vitez šel v boj je, v znak naklonjenosti, od svoje oboževalke, ali več njih, dobil cvet. Vitez si je cvet pred dvobojem navadno zataknil na oklep in tako izkazal ljubezen svoji ljubljeni.

 

Naprsni šopki ali naprsni šopek?
Naj ga na poroki nosi samo ženin, tudi svatje ali vsi povabljeni?

Nekdaj zakoreninjene tradicije se spreminjajo in lahko bi rekli: “nič več ni tako kot je nekdaj bilo”.

Torej, kako je bilo in še pomembneje za vaju mladoporočenca, kako je danes?

Velika novica, ki vama utegne organizaijo poroke narediti za korak lažjo (ali mogoče tudi težjo!) je: napisanega pravila kdo naj nosi naprsni šopek ni! Torej, vidva sta tista, ki odločata. Bilo je nekoč, ko je naprsni šopek nosil ženin in svatje, tako je lahko tudi danes. Bilo je nekoč, ko so naprsne šopke nosili vsi povabljeni in ja, tako je lahko tudi danes. Povsem svobodno lahko sama odločita, kdo bo naprsni šopek nosil – samo vajini priči, sorodstvo, ožja skupina vajinih prijateljev ali vsi. V nekaterih primerih jih nosijo tudi neveste, le ti običajno niso pripeti na obleke, ampak jih nosijo kot zapestnico ali lasno zaponko.

 

 

Eno drobno pravilo pa je: naj se ženinov naprsni šopek razlikuje od ostalih naprsnih šopkov.

Kaj to pomeni v praksi? Naprsni šopek ženina dopolnjuje šopek neveste, kar, tako kot v srednjem veku, nakazuje na njuno povezanost. Danes so ti šopki postali prave male kreativne cvetne umetnine in nič več le cvetlica povita z žico. So bolj mogočni in veliko bolj sporočilni. Vsi ostali naprsni šopki za katere sta se odločila na poroki, naj bodo bolj preprosti, a naj stilsko vseeno ostanejo na isti ravni kot nevestin in ženinov šopek.

Sodobni trendi naprsnih šopkov

Pri Sanjskem šopku z veliko žlico in entuziazmom sledimo vsem sodobnim poročnim trendom. Tako smo vedno na voljo s hitrim odgovorom na vprašanje “kaj je danes in”.

Poroke v Sloveniji z ozirom na poročno floristiko v ospredje postavljajo kombinacije svežega in suhega cvetja. Oblike, ki sicer veljajo bolj za nevestin šopek, a se nenazadnje navezujejo tudi na šopek ženina, so še vedno “urejeno-neurejene”. V ospredju so bolj pastelne, zemeljske barve. A če so vama všeč žive barve, nikar se jim ne izogibajta! To so samo trendi, vajine želje pa seveda, ostanejo na prvem mestu.

Drži, da naprsni šopek že dolgo ni več le cvet pritrjen na suknjič. Cvetličarji in floristi jim posvečamo vedno več časa pri kreaciji. Eno pravilo smo že izdali, to, da naj bo naprsni šopek povezana zgodba z nevestinim šopkom. Potem pa, odprita pot domišljiji. Izberita vajino najljubše cvetje in skupaj skreiramo šopek, ki bo le vajin!

 

 

Zbirata ideje? Pokukajta še na naš Pinterest profil.

Rumena pomeni nove začetke, oranžna je simbol ponosa, modra je za mir
Kaj sporoča barva cvetlic v naprsnem šopku?

Sporočilnost rož in njihove barve imajo globok pomen. Če se na to ne ozirate, potem se verjetno ne boste pretirano poglabljali v sporočilnost barv. Ampak, ker je v vsakem izmed nas vsaj malce firbca, verjamem in vem, da bosta z veseljem posrkala tudi čtivo o barvah cvetlic, ki jih bosta izbrala za vajino poroko.

 

 

Z belim cvetjem izkazujeta najbolj iskrena čustva, skromnost in eleganco. Bela barva je barva nedolžnosti, miru in čistosti.
Rumeno cvetje je cvetje sreče, prijateljstva, navdušenja.
Oranžna je energična in topla. Predstavlja strast do življenja in samozavest.
Z rdečim cvetjem se odraža strast in ljubezen. Je simbol poguma. Običajno zasenči vse druge barve v šopku, zato rdeča ponazarja tudi moč.
Vijolično cvetje simbolizira dostojanstvo, ponos in uspeh, pa tudi milino in prefinjenost.
Rožnata je barva ljubezni. Simbol veselja, mladosti in nežnosti.
Moder cvet je cvet miru in odprtosti. Rože modrih barv poskrbijo za manj stresa.
Zelena je barva optimizma. Predstavlja zdravje in nosi sporočilo preporoda.

Odločitev je vajina!
Mi realiziramo.

Veliko besed za tako majhen cvetni poročni okras, kajne? A prav toliko in še več si jih naprsni šopek zasluži. Še nekaj šudij smo pri Sanjskem šopku o njih naredili in ker sta ravno v formi, priporočam, da se za večerno branje odpravita na naš BLOG in tam najdeta še polno odgovorov, ki si jih zastavljata v fazi organizacije poroke.

Naj bo zato odločitev izbire ali bo na vajini poroki en naprsni šopek ali več naprsnih šopkov vsaj za kanček lažja. Ko bosta potrebovala realizacijo, pa kar na dan z besedo! Tu smo, da vajine želje postanejo oprijemljive.