Nasveti za setev trate
Posted on: December 28, 2017, by : Marjan

Trata, okrog hiše ter drugih, tudi poslovnih objektov, velja, po nekaterih prepričanjih, za eno izmed najbolj zahtevnih rastlin, čeprav imamo vtis, da za njeno urejanje in ureditev okolice naše hiše, v bistvu ni potrebno drugega, kot pravilna setev trate in njena občasna nega. Spodaj so pripravljeni nasveti za setev trate, tako, da bo ta lepa dlje časa in, da vam hkrati ne bo jemala časa za njeno vzdrževanje in lepoto.

Priprava in obdelava zemlje

Sama trata in njena skrb za rast, se začne že s pravilno pripravo in bdelavo tal pred samo setvijo. Najpogosteje sicer trato sejemo na novo, v spomladanskih mesecih, način priprave tal pa je v osnovi lahko strojen ali ročen. Strojna obdelava in priprava zemlje za sejanje trate mora biti, za ustrezno sejanje, obdelana najmanj 15 cm globoko, sicer pa se zna globina zemlje, tudi od vrste do vrste trate, nekoliko, med seboj, spreminjati.

Nasveti za setev trateKljučno je, da je pripravljena zemlja za setev trate, ustrezno pognojena – če imamo npr. nekoliko bolj pesknato zemljo, ji bomo morali dodati nekaj mineralnih gnojil, sicer pa na vsaki škatli s semeni trate piše, kakšno je ustrezno razmerje mineralov v posamezni zemlji za različne vrste trav.

Minerali in pa organska zemlja sta pomembni zato, da zemlja zadržuje vlago, obenem pa zemljo organske spojine, tudi rahljajo. Brez rahljanja ostane zemlja gručasta in strinjena, v takšno zemljo pa je težko, na ustrezen način posejati trato, tako, da bo ta lepa.

Zemljo, na katero imamo namen posejati trato, je potrebno, predhodno zelo dobro prekopati, pri čemer pa si lahko pomagamo s kultivatorjem ali drugim podobnim strojnim orodjem. Namen kultiviranja zemlje je seveda ta, da zemljo očistimo plevela, korenin in grudic in, da pripravimo rahlo zemljo, v katero bomo učinkovito posejali trato.

Dodatne informacije: Kdaj natačno opravljamo setev? – Hortikultura Lešnik

Setev trate

Za samo setev trate je najboljši nasvet, če jo sejete v mesecu septembru. Takrat je zemlja še dovolj topla od vročega poletja, hkrati pa tudi po naravni poti, dovolj vlažna, da nam ne bo potrebno preveč umetnega namakanja zemlje.

V kolikor sejemo trato v spomladanskih mesecih, bo za slednje najbolj primerno obdobje med aprilom in majem, moramo pa vedeti, da za razliko od spomladanske setve trate, jesenska še omogoča razvoj korenin, kar nam bo zagotovilo večjo odpornost proti suši v poletju.

Odvisno od vrste trate je priporočljivo, če seme zmešamo z rahlo zemljino povrhnjico (ki smo ji, odvisno od kakovosti zemlje, dodali organske spojine ali minerale). Na koncu, po setvi, je priporočljivo, da seme tud povaljamo, saj s tem zagotovimo enakomerno poraščenost trate in pa tudi to, da seme ostane na mestu sejanja in ga morebiten dež, premočno in preintenzivno namakanje, veter in druge neprilike, ne prestavijo ali odnesejo.

Glede vrste ustreznega semena za setev trate je ključno, da smo pozorni na to, da je travno seme zaščiteno pred mehanskimi poškodbami in boleznimi, da omogoča enakomeren razvoj trate, da ima dobro vzklivno sposobnost in, če je le mogoče, poskrbimo, da travno seme, ne tekne ptičem.

Drugačno vrsto semena bomo seveda uporabili za dosejevanje malih površin, kjer je najbolje, da si pomagamo z hitro rastočo travo, seme pa mora omogočati nizko rast in mora tvoriti nizko travno rušo.

Vrste trav

Različne trave, med seboj, v odvisnosti od namena njihove uporabe (okolica stanovanjskih objektov, okolica poslovnih objektov, parki, javne površine, cvetlične grede, vrtovi, rastlinjaki,…), ločimo na večletne, enoletnice in dvoletnice. Za vse trave je značilno, da so vedno zelene in, da pozimi praviloma mirujejo (slednje je sicer odvisno od podnebja). Nekatere trave pa ločimo tudi po tem, da se razraščajo šopasto oz. plazeče.

Navadne trave so predvsem visoka pahovka, travniška bilnica in navadna pasja trava, medtem, ko med visoke in bolj kakovostne vrste trav, sodijo travniški mačji rep, lisičji rep in mnogocvetna ljujka.

Najbolj primerna gostota za setev trate je med 25 do 40 grami semena na kvadratni meter zemlje, ključno pa je, da predvsem v prvih tednih po setvi, poskrbimo za zadostno količino vlage, odvisno od vrste semena, pa različne trave v povprečju vzklijejo v obdobju do treh tednov.

Med najbolj pomembnimi nasveti za setev trate, boste zagotovo pozorni na naslednje:

  • pri vsakem zasejevanju trate moramo biti pozorni, da je rast trate gosta, enakomerna in tudi hitra
  • trata mora biti čvrsta, kar pomeni, da je odporna na teptanje in proti boleznim
  • domača trata mora dobro prenašati košnjo, le ta pa je največkrat nizka in bolj pogosta
  • lepa trata je tudi tista, ki je dolgotrajno zelena

Uporabljene besede: Nasveti za setev trate