Od čega je odvisna cena poroke?
Posted on: June 30, 2021, by : Sebastijan Brumec

Od čega je odvisna cena poroke?

Za vaju danes pišem Goran VK wedding poročni fotograf. Poroka lahko stane ravno toliko kot si sami zaželite. Lahko si organizirata poroko, ki bo vsebovala vse kar sta od nekdaj sanjala in bo tudi finančno bolj obremenilna. Ali pa se odločita za bolj intimno poroko brez posebnih detajlov in tako prihranita nekaj denarja. Izbira je vsekakor vajina je pa dobro, da se zavedata kaj vama je bolj pomembno in pri čem sta bolj pripravljena varčevati. Zato bom danes za vaju seciral nekaj najpomembnejših vprašanj poročnih parov, ko je v vprašanju cena poroke.

cena-poroke (3)

Koliko je potrebno investirati za dobrega poročnega fotografa?

Naj najprej začnem z zelo pomembnim stavkom: poročnemu fotografu bosta prepustila pisanje zgodovine vajine družine za prihodnost! Torej res ne morem poudariti bolj kako pomembno je, da si izbereta poročnega fotografa, ki bo s pomočjo poročne fotografije zapisal vse kar je bilo pomembnega na vajin poročni dan. Ob tem pa smo seveda najboljši fotografi tisti, ki se posvetimo osebni zgodbi para. Tako lahko ustvarimo fotografije, ki jih vidva sploh ne pričakujeta in vaju bodo vedno znova in znova navdušile in očarale. Seveda bo že izbira poročnega fotografa kar močno vplivala na to kakšna bo cena poroke. Pa vseeno vama polagam na srce, da se odločita za takšnega poročnega fotografa, ki vaju bo čez dan pomiril in ohrabril!

cena-poroke (2)

Paket popolno

Jaz vsak svoj par že takoj po prvem sporočilu seznanim s svojimi poročnimi paketi in cenami le teh. Ker sem v svoji karieri ugotovil, da je res veliko različnih parov in tako tudi različnih želja sem ustvaril tri pakete poročnega fotografiranja. Eden paket vsebuje vse kar ponujam kot poročni fotograf. Vse od predporočnega fotografiranja, fotografiranja z dronom, celodnevne prisotnosti na poročni dan in svetovanja skozi celotno fazo organizacije. Moj največji paket se začenja s 1200€ vsebuje pa res vse kar lahko, razen tiskanih produktov.

Paket celodnevno

Naslednji paket, ki je hkrati tudi zelo popularen je paket celodnevnega poročnega fotografiranja. Vsebuje pa podobno kot paket popolno le, da se v okviru tega paketa ne bomo družili na predporočnem fotografiranju in še nekaj podrobnosti. Recimo, da s seboj ne bom imel drona s katerim bi lahko naredil nekaj popolnoma unikatnih poročnih fotografij. Prav tako z menoj ne bo drugega fotografa, ki bo skrbel za odlično pokritost tudi med svati in vsemi ostalimi na vajin poročni dan.

Seveda je izbira popolnoma vajina razlika v investiciji pa je, da se pri paketu celodnevnega poročnega fotografiranja začne pri 800€. Bi pa na tej točki omenil, da je že razlika v tem, da se ne bomo družili na predporočnem fotografiranju ogromna. Predporočno fotografiranje vama bo ponudilo čas v katerem bosta ugotovila, da vama je poziranje v bistvu všeč in mirnost ob tem, ko bosta ugotovila, da sta že ta dan dobila od mene odlične fotografije.

Paket a – la -cart

Zadnji pa zato nič manj pomemben paket pa je paket a – la- cart. To pa je paket, ko se lahko sama odločita koliko časa si želita, da bom z vama na vajin poročni dan! S tem paketom lahko cena poroke drastično pade, če me ne potrebujeta s seboj za celoten poročni dan. Če me potrebujeta le za 4 ure, ker imata le obred in individualno fotografiranje tudi nič zato. Tudi če me potrebujeta le za fotografiranje obreda in je to na dan ko sem še prost sem vama na voljo tudi samo za eno uro. Vsekakor bom z veseljem z vama neglede na izbiro paketa poročnega fotografiranja.

Koliko je potrebno investirati za poročno organizatorko?

Poročne organizatorke lahko imajo na poroki zelo različne cene, od njih pa je lahko odvisna tudi cena poroke. Cene se lahko gibljejo vse od nekaj sto evrov pa do nekaj tisoč evrov. Seveda je velika razlika v kvaliteti in izkušenosti med takšnimi organizatorkami izbira pa je še vseeno vajina. Seveda imata izbiro tudi, da vama organizatorka poleg organizacije poročnega dneva uredi tudi ostale reči. Lahko vama recimo dekorira vsako lokacijo vajinega poročnega dne. Pri tem se seveda morata odločiti za vse podrobnosti, ki bodo zopet odločale o končni ceni. Če se odločita za umetno cvetje bodo cene drugačne kot če se odločita za sveže cvetje. Če bosta imela na mizah velike in razkošne svečnike ali vaze bosta spet morala za takšno dekoracijo odšteti malce več denarja.

Povprečna cena poročne organizatorke pa je okoli 1600€. Ob tej številki pa se vam seveda hitro postavi vprašanje ali se nama na najini poroki splača najeti poročno organizatorko?

cena-poroke (1)

Ali je poročna organizatorka potrebna na porokah?

Popolnoma razumem skrb za relativno omejevanje stroškov vajine poroke. Saj pri vsaki storitvi primerjamo kvaliteto s ceno in na koncu poskusimo najti najboljšo kombinacijo možno. Nikoli ne želimo preplačati storitve samo zato, ker bomo plačali nekoga s pomembnim imenom. Pri poroki vama ne svetujem takšnega razmišljanja. Poročna organizatorka s pomembnim imenom je tudi izkušena, poznana na trgu porok in predvsem dobra v svojem poslu.

Ne morem pa vama povedati kako zelo je pomembno, da imata na svoj poročni dan za seboj nekoga, ki vaju že samo s svojo prisotnostjo pomiri. Kot vsi ostali bosta tudi vidva skoraj zagotovo malce na trnih vsaj v začetku poročnega dneva. Odlično je če imata nekoga, ki je izkušen in se zaveda, da neglede na situacijo ne sme na vaju prenašati napetosti. Kajti njegovo delo je poleg tega, da vse teče kot mora tudi to, da vidva ne čutita dodatnega pritiska zaradi njegove prisotnosti!

Primer iz terena

Če vzamem za primer poroko v Galerijo okusov. Pri njih si ne moreta organizirati poroke brez prisotnosti poročne organizatorke oziroma organizatorja. Mogoče se vama bo v začetku zdelo pa kaj mi bo poročna organizatorka pri gostincu, ki je tako izkušen? Kaj niso oni sami sposobni organizirati enega dneva in dodatnih detajlov okoli poroke. Ravno zato ker so to izkušeni gostinci in ker vedo, da je le zadovoljna stranka dobra stranka imajo poročno organizatorko kar v ekipi. To pomeni, da ona skrbi za organizacijo vajine poroke. Vse od časovnice, dekoracije, parkirišč, tiskovin, postavitve in seveda nasvetov. Šef kuhinje skrbi za podobno popolnost v kuhinji. Šef natakarjev skrbi za podobno popolnost pri strežbi. Na koncu koncev pa še šef restavracije skrbi, da so vsi sinhroni in skupaj ustvarijo popolno zgodbo za vaju!

Ko bosta popoln poročni dan vama cena poroke več ne bo tako pomembna. Oziroma če razložim iz drugega vidnega kota, če vama bo eden od ponudnikov uničil dan potem vama res cena poroke ne bo več pomembna.

cena-poroke (4)

Koliko je potrebno odšteti za popolno poročno lokacijo in izjemno kulinarično izkušnjo na poroki?

Še ena od pomembnih odločitev pri organiziranju vajine poroke je katero poročno lokacijo izbrati. Tukaj seveda zopet pridemo do vajinih želja in pričakovanj. Vidva bosta imela dosti individualnih želja in vsak gostinec pač ne bo sposoben izpolniti vseh teh pričakovanj. Začelo se bo pri tem koliko svatov bosta povabila. Seveda se bo pri številki čez 80 število primernih poročnih lokacij zelo zmanjšalo. Vama pa moram kar na tej točki povedati, da so lokacije, ki sprejmejo manj svatov skoraj po pravilu bolj butične in vsak svat od poroke na takšni poročni lokaciji odnese dosti več!

Potem je naslednja točka, ki je zelo pomembna pri izbiri poročne lokacije ali si želita, da bodo svati imeli možnost prespati tukaj? Če je to vajina želja se bo procent popolnih lokacij za vaju drastično zmanjša in bo ostal le še nekje pod 10%.

Morata se vprašati tudi če si želita hotelskega vzdušja na svoji poroki. Ali vama je ljubše kaj bolj intimnega na kakšni lokaciji, ki je bolj zasebna in vajina. Recimo poroka na Krasu je lahko ravno nasprotje velikim hotelskim porokam. Kras že zaradi svoje zasnove in ozkih cest ne daje vtisa velikega in množičnega hotelskega turizma. Tretja izbira pa je seveda mogoče poroka na prostem ali za tiste najbolj preproste kar poroka v vaški gostilni.

Kulinarična izkušnja

Pri iskanju popolne lokacije pa verjetno nebo izostala niti vajina želja po specifični kulinarični izkušnji. Nekateri ste manj zahtevni in skoraj nimate posebnih potreb, kar bo pomenilo, da se lahko poročita skoraj v vsaki restavraciji. Medtem, ko boste spet ostali imeli bolj petične kulinarične želje in tako se bo procent popolnih poročnih lokacij za vaju veliko zmanjšal. Pa še vseeno vama moram povedati, da bosta imela v Sloveniji na voljo veliko popolnih poročnih lokacij, ki vama nudijo gurmansko razvajanje.

Kot pa že nekajkrat danes omenjeno pa bo seveda vse odvisno od vajine investicije v poroko. Cene poročnih menijev v Sloveniji se gibljejo nekje od 35€ na osebo in seveda tudi čez 200€. Pri čemer pa cena na žalost ali po drugi strani na srečo vedno ne odraža kvalitete. Na tej točki bi zopet omenil hotele. Veliki hoteli v krajih, kjer so vedno polni in ob svoji osnovni dejavnosti delajo še poroke res težko sledijo kvaliteti manjših in butičnih restavracij. V takšnih se chef lahko osebno posveti vama in vajinim željam in ga v bistvu za tisti večer najameta vidva samo zase.

Koliko je potrebno investirati v poročno glasbo in animacijo?

Tudi glasba je na poroki nujna investicija saj si želita, da bodo svati tudi zvečer, ko bodo že malce utrujeni vseeno plesali in uživali. No to bo možno le ob pravilni izbiri glasbenikov, ki pa znajo imeti res različne cene. Seveda je razlika če pokličeta one man band ali celoten band. Razlika je tudi v uveljavljenih glasbenih imenih in takšnih, ki so še začetniki ali jih pač nikoli ni zanimala popolnost. Cene so lahko kar smešno različne. Začne se lahko že pri nekaj sto evrih medtem, ko se skoraj ne konča! Cene uveljavljenih glasbenih skupin so tudi po nekaj tisoč oziroma čez deset tisoč evrov na uro. Seveda se bosta tukaj hitro umestila in našla cenovni razpon v katerem se vidva počutita sproščeno. Vsekakor vama predlagam, da vseeno znotraj svojega cenovnega razpona izbereta izkušene, sproščene in najboljše možne glasbenike!

Cena poroke nikakor ne sme biti najpomembnejši faktor vajine organizacije. Bosta pa morala odšteti kakšen cekin več za bolj popoln poročni dan organiziran po vajinih željah.