Za tiste, ki se zanimate za izdelavo plezalne stene
Posted on: January 15, 2018, by : Karmen

Za vse , ki se zanimate za izdelavo plezalne stene doma, smo spodaj pripravili kratke nasvete, ki vam bodo pomagali izdelati plezalno steno, na način, da bo zanesljiva, cenovno ugodna , hkrati pa tudi uporabna za vaše otroke oziroma vse, ki jih zanima plezanje.

Ponavadi je plezalna stena izdelana iz vezane plošče, ker pa se večina ljudi pred samostojno izdelavo plezalne stene sprašuje ali se izdelava plezalne stene sploh splača, vas povabimo, da si preberete spodnje nasvete.

Dodatno: Izdelava plezalne stene – Mizarstvo.si

Za tiste, ki se zanimate za izdelavo plezalne stene

Konstruiranje in izdelava balvanske plezalne stene je načeloma v domeni podjetja, ki s ukvarja s proizvodnjo vezanih plošč in pa tudi konstrukcij za plezalno steno.

Za tiste, ki se zanimate za izdelavo plezalne stene

Vertikalne plezalne stene, plezalni oprimki, plezalna oprema in vsi drugi potrebni elementi so ključni pri načrtovanju in konstrukciji stene, seveda pa je drugače izdelana plezalna stena za otroke kot domača plezalna stena, ki jo uporabljajo odrasli.

Hkrati tiste, ki se zanimajo za plezalno steno, zanima tudi cena izdelave plezalne stene.

Pred samo izdelavo stene in pred načrtom konstrukcije moramo vedeti kje bo plezalna stena stala, kako bo postavljena, kakšna bo njena velikost, navsezadnje pa tudi koliko oprimkov bo imela (3).

Sama izdelava je tudi odvisna od tega ali bo ta premična ali fiksna.

Različne plezalne stene so tudi namenjene različnemu plezanju.

Nekatere plezalne stene so namenjene izključno otrokom, druge plezalne stene so namenjene športni vadbi in profesionalnemu plezanju.

Za samo izdelavo plezalne stene je za okovje stene najbolj primeren material aluminij, sama ploščo je izdelana iz iverice ali pa lesa breze.

Izgled in postavitev plezalne stene, posledično pa tudi na ceno plezalne stene, pa  vpliva tudi  število in vrsta oprimkov, hkrati imajo moderne plezalne stene tudi raznorazne osvetlitve z led trakovi in drugimi tehnikami.

Če vas zanima izdelava plezalne stene, je potrebno obvladati tudi tehniko razreza samih plošč za plezalno steno .

Te razreze opravljamo s cnc stroji, za oprimke moramo zvrtati luknje, ki so praviloma premera 21 milimetrov (2).

Zelo priporočljivo je tudi, da je plezalna stena vodoodporna, še posebej, če gre za zunanjo plezalno steno.

Nekateri  se zanimajo za izdelavo plezalne stene na zunanjih straneh svojih letnih hišic.  Še posebej v teh primerih,  je pomembno, da je sama plošča prevlečena z poliestrom , da ne prepušča vlage.

Vse plezalne stene za javne površine morajo izdelati po standardih.  Ti standardi pa recimo predpisujejo kakovost uporabljenih plošč, kakovost konstrukcije in tudi preračun statik (1)

Uporabljene besede: Za tiste, ki se zanimate za izdelavo plezalne stene