Optimizacija spletnih strani (SEO) [nasveti in primeri]
Posted on: May 20, 2020, by : Sebastijan Brumec

Optimizacija spletnih strani (SEO) je v Sloveniji izjemno zasiščena panoga. Vendar pa se mnoga podjetja v obilici digitalnih mojstrov ne znajdejo. Ne znajo ločiti med dobro in slabo ponudbo, ne vedo ali bodo rezultati zares prišli, in kdaj.

Pojasnjujemo kaj je učinkovita optimizacija spletnih strani, zakaj je pomembna, in s pomočjo praktičnih primerov svetujemo kako jo pravilno izvajati ter kako ločimo dobrega ponudnika optimizacije od slabega.

Kaj je optimizacija spletnih strani?

SEO je kratica za Search engine optimization, kar pomeni optimizacija spletnih strani za iskalnike.

Z optimizacijo povzamemo vse aktivnosti, s katerimi svojo spletno stran in vsebine na njej prilagodimo tako, da bo spletna stran pri naključnem iskanju določenih ključnih besed na spletnih iskalnikih uvrščena čim višje. To posledično prinese večji obisk spletne strani, in povečanje prodaje.

Optimizacija spletnih strani (SEO) poveča možnost obiska spletne strani, ne glede na vrsto spletne strani ali panogo, kjer nastopa podjetje (spletna stran). Na ta način spletna stran postane:

 • vidna za nove kupce,
 • bolj obiskana,
 • višje rangirana na iskalnikih in
 • prodajno bolj učinkovita.

Za bralce, ki vas zanima spletni marketing in napredna optimizacija internetne strani, je v članku Spletni marketing in optimizacija internetnih strani s pomočjo silosov, predstavljen pomen t.i. silo strukture s prikazom optimizacije strani ter njenim učinkom na dobre uvrstitve v iskalniku Google.

Optimizacija spletnih strani je sestavljena iz dveh področij:

 1. On-site optimizacija: Optimizacija vsebin na spletni strani (ponudbene strani, objave – blog zapisi).
 2. Off-site optimizacija: Optimizacija izven naše spletne strani: Povratne povezave (t.i. “backlinks”), ki iz drugih strani kažejo na našo stran.

Za vidne učinke je potrebno izvajati obe področji – on-site in off-site.  Z zadostnim in kakovostnim izvajanjem obeh področij, se začnejo kazati prvi premiki na iskalniku Google v nekaj mesecih, konretni primiki pa običajno v 5-6 mesecih.

Zakaj je optimizacija spletnih strani pomembna?

Uporabniki spleta in nasplošno, so postali vedno bolj previdni in “zbirčni” pri izbiri pravega ponudnika.Vedno manj so dovzetni za vsiljive oglase in vedno bolj iščejo kakovostne ponudnike, torej takšne, ki izkazujejo zanesljivost, poznavanje svojega področja, unikatnost in strokovnost.

Podjetja se pogosto zaradi želje po hitrem zvišanju prodaje odločijo za Google oglase (Google Adwords), vendar pa to ni vedno prava izbira, saj veliko uporabnikov spleta ne obišče plačljivih oglasov. Poleg tega pa so oglasi kratkotrajni in so aktivni, dokler jih plačujemo.

Medtem, ko s pomočjo organske rasti, ki jo dosegamo z optimizacijo spletnih strani, našo stran uvrstimo višje na “naraven” način (brez oglasov). To uporabniki opazijo in cenijo.

Optimizacija spletnih strani omogoča podjetjem:

 • Uvrstitev spletne strani visoko na iskalnikih,
 • povečanje obiska spletne strani,
 • povečanje zaupanja v vašo blagovno znamko,
 • pridobitev kakovostnih in zvestih kupcev,
 • pridobitev večjega števila povpraševanj in
 • povečanje prodaje.

Optimizacija spletnih strani je torej pomembna za to, da bomo s svojo spletno stranjo dosegali konstantno rast na spletnih iskalnikih, in dolgoročno poskrbeli za obisk spletne strani.

Kako pravilno izvajamo optimizacijo spletnih strani?

Optimizacija spletnih strani se mora izvajati sistemsko in načrtno. 

Priporočljivo je, da se izvaja po naslednjih korakih:

 1. Analiza spletnega mesta in trga.

Najprej je potrebno izdelati kakovostno analizo spletnega mesta, s katero izvemo:

 • kje se spletna stran oz. produkti / storitve, ki jih prodaja stran, nahaja zdaj
 • kakšne so ključne besede za fokus izdelke / storitve
 • kakšni so volumni mesečnega iskanja ključnih besed, ki jih uporabniki iščejo po spletu
 • kakšna je težavnost ključnih besed
 • kakšne so konkurenčne spletne strani in vsebine
 • kakšen je potencial
 • kako bomo dosegli zastavljene cilje.

SEO analiza, t.j. analiza spletnih strani iz vidika spletne optimizacije, je na našem blogu, obravnavana še podrobneje v članku Kako analizirati spletno stran iz vidika spletne optimizacije. V njem je podrobneje razložena onsite SEO ustreznost, offsite SEO ustreznost in tehnična ustreznost SEO optimiziranih spletnih strani.

 1. Določitev ključnih besed, s katerimi se želimo uvrstiti visoko na spletu.

Za izbor pravih ključnih besed – izdelkov/storitev, je potrebno upoštevati donosnost izbranih izdelkov / storitev (ključnih besed) in iskalni volumen. Ob upoštevanju obojega izberemo nekaj ključnih besed, s katerimi bomo začeli aktivnosti optimizacije spletne strani. Hkrati pa si za v naprej določimo potenciale, ki jim bomo posvečali pozornost kasneje.

 1. ON-SITE optimizacija

Pregledamo in po potrebi razširimo in prilagodimo vsebine na spletni strani v skladu s SEO pravili:  Vsebina na spletni strani mora biti takšna, da:

 • ima dodano vrednost za uporabnika (unikatna, kakovostna, bogata in predvsem uporabna)
 • da uporabnik v njej najde kar išče oz. želi,
 • takšna, ki se išče po spletu (predhodna analiza),
 • da uporabnika pelje v nakup (visoka stopnja konverzije).

Za doseganje boljših rezultatov je priporočljivo vsebine redno posodabljati, izboljševati in nadgrajevati.

Za učnikovito ON-site optimizacijo je potrebno redno pisati objave /blog vezane na naše izdelke / storitve v skladu s SEO pravili, s pomočjo katerih dvigujemo izdelke / storitve, in dosegamo na spletu boljše rezultate. S tem zajamemo kar največje možno število uporabnikov spleta, na način, da objave izdelamo na podlagi dolgih ključnih besed, ki jih uporabniki vpišejo v iskalnik. Npr. za ključno besedo cnc struženje kovin in jekel, spišemo objavo na temo: Vrste cnc struženja.

 1. OFF-SITE optimizacija

Redno izvajanje OFF-SITE optimizacije – kreiranje močnih povratnih povezav na ustreznih spletnih straneh (mreža).

 1. Vodenje evidence in spremljanje položajev

Ob vseh aktivnostih redno vodimo ustrezno evidenco, kjer si zabeležimo:

 • fokus ključne besede
 • potencialne ključne besede, ki jih bomo dvigovali v prihodnosti
 • datumsko beležemo uvrstitev na spletu (SERP)
 • datumsko beležimo vse on-site in off-site aktivnosti

Primer evidence:

Optimizacija spletnih strani, primer evidence
Optimizacija spletnih strani, primer evidence

Z evidenco imamo vedno vpogled na stanje naših ključnih izdelkov/storitev, iskalni volumen, našo uvrstitev in vse aktivnosti (on-site in off-site). Hkrati si beležimo tudi vse potencialne ključne besede, ki jih bomo dvigovali v prihodnosti.

V kolikor se odločate za samostojno SEO optimiziranje spletnih strani, so v blogu, v članku Kako optimizirati spletno stran, podrobneje predstavljeni koraki za samostojno optimizacijo vaših internetnih strani. Podrobni nasveti in super triki so predstavljeni na konkretnih primerih in preverjenih praksah.

Primeri optimizacije spletne strani

Na trgu obstaja veliko agencij za spletni marketing.

Poleg zelo znanih kot so npr. Spletnik, Optiweb in drugi, smo pod drobnogled vzeli manjšo agencijo za spletni marketing Sabina Bizjak, ki izvaja optimizacijo za naročnike iz različnih panog. Pri tem samostojno ustvarja tudi blog zapise (objave), in redno izvaja off-site optimizacijo ter ureja vse potrebno, da podjetja rastejo na spletu.

Za naročnika, ki nastopa v panogi predelave kovin (Univerzal d.o.o.) opravlja optimizacijo spletne strani že približno 8 mesecev.  Proizvodni program podjetje trži na področju komponent za krmilne mehanizme, ki se vgrajujejo na traktorje, tovorna vozila, avtobuse in viličarje. Poleg tega proizvaja tudi komponente za vakuumske sisteme, ki jih izvaža predvsem na Nemški trg ter druge komponente iz raznih kovin in jekel. Sabina Bizjak opravlja spletno optimizacijo tudi za nemški trg, kjer pa je težavnost dobre uvrstitve zaradi močne konkurence še težja. Za prodajo s pomočjo spletnega marketinga so se v podjetju Univerzal začeli zanimati pred približno 1 letom. Sabina Bizjak je za podjetje Univerzal prevzela celotno spletno optimizacijo (on site in off site) ter s pomočjo kakovostnih spletnih vsebin, uspela za njihove najpomembnejše izdelke in storitve v približno 6 mesecih doseči visoke pozicije na iskalniku Google. Podjetje Univerzal je s tem pridobilo veliko kupcev, med njimi tudi enega večjega strateškega za izdelavo komponent po načrtu.

Optimizacija spletnih strani – primer uvrstitve (merjeno s Startpage)

Optimizacija spletnih strani, primer uvrstitve na Google (merjeno s Startpage.com)
Optimizacija spletnih strani, primer uvrstitve na Google (merjeno s Startpage.com)

Drugi naročnik omenjene agecije prihaja iz panoge zobozdravstva, to je zobna ordinacija Skylab, ki svojim pacientom ponuja učinkovite storitve estetskega zobozdravstva in s pomočjo nasvetov v obliki objav na svoji spletni strani ter promoviranjem preko Facebook strani, redno pridobiva nove stranke. Stranke iščejo predvsem kakovostno protetiko in načine, kako nadomestiti izgubljene zobe. Poleg navedenega v skladu s SEO pravili, Sabina Bizjak redno izvaja tudi OFF-SITE optimizacijo, s katero gradi povratne povezave za ključne storitve in s tem še dodatno dviguje storitve.

Na ta način Sabina Bizjak uspešno opravlja storitve spletne optimizacije in strateško pomembnega vsebinskega marketinga še za ostale naročnike ter is utira svojo pot v izjemno nasičeni panogi spletnega marketinga.

Kako ločimo dobrega ponudnika spletne optimizacije od slabega?

Na trgu obstaja ogromno ponudnikov spletne optimizacije, zato podjetjem pri odločanju o pravem ponudniku svetujemo kako prepoznajo dobrega ponudnika.

Dobrega ponudnika spletne optimizacije boste prepoznali po tem, da:

 • ne bo obljubljal rezultatov, prej kot v 6 mesecih
 • vam ne bo zagotovil, da boste na 1. mestu na iskalniku, ker je to preprosto nemogoče zagotoviti
 • ima ustrezno mrežo ali dobavitelja za OFF-site
 • ima primerljive konkurenčne cene, a ne previsoke
 • da bo najprej izdelal kakovostno analizo, ki mora zajemati vse potrebne parametre
 • da pozna in uporablja vsa orodja za spletno optimizacijo (Mozbar, Ubersuggest, SEO minion in drugi)
 • da bo v ponudbi opredelil obe področji spletne optimizacije (On-site in Off-site)
 • bo v ospredje postavil rezultate in željo po tem, da vam pomaga pri uresničitvi ciljev.

NAMIG: Za tiste, ki ste začetniki pri optimizaciji spletnih strani, le to pa se učite z namenom, da izboljšate svojo prodajo na spletu, smo objavili tudi prispevek z naslovom Prodaja na spletu. V njem je predstavljen hiter pregled najbolj popularnih spletnih prodajnih kanalov, nasveto o tem kako izberete ustrezen spletni kanal in tudi nekateri dodatni primeri dobrih praks spletne prodaje.

Torej ponudnik, ki upošteva navedene predpostavke, bo zaupanja vreden in bo zasledoval rezultate, ne samo zaslužek.