Optimizacija spletnih strani

Optimizacija spletnih strani pomaga (če je izvajana na pravilen način) k temu, da je naša internetna stran bolje (višje) uvrščena v spletnem iskalniku Google.

Višja uvrstitev v iskalniku Google ima za posledico večjo vidnost naše spletne strani, posledično večjo obiskanost naše spletne strani, v kolikor pa je stran tudi konverzijsko optimizirana, pa slednje rezultira v več povpraševanjih oz. v več prodanih artiklih (če imamo na naši spletni strani trgovino).

Optimizacija spletnih strani – delitev

Optimizacija spletnih strani se deli na dva del:

 • on site optimiziranje spletne strani
 • off site metode in postopki za bolje optimizirano spletno stran

On site optimizacija spletnih strani upošteva zakonitosti, na katere moramo biti pozorni na naši internetni strani, da bo ta bolje uvrščena v Google. Te so npr:

 • pravilna priprava tekstovnih vsebin za internet
 • pravilna označba slikovnega materiala za splet
 • pravilna in bogata raba različnih medijskih vsebin (video, tekst, slike, primerjalne tabele,…)

Off site optimizacija spletnih strani pa vključuje metode, ki pomagajo dvigovati avtoritativnost in relevantnost posamezne spletne strani.

Med te metode spada gradnja povratnih povezav, metod za slednje pa je na svetu ogromno. Blizu 200 jih je detaljno opisanih na tej povezavi.

Svet in splet sta danes polna številnih spletnih strani in, če je naša spletna stran podobna ali enaka drugim, in , če naša spletna stran v ničemer ne odstopa od spletnih strani, ki jih je pripravila za Optimizacija spletnih stranisvoj spletni nastop konkurenca, je rezultat takšnega spletnega nastopa, več kot jasen in očiten.

Ne moreš na spletu pričakovati drugačnih ali boljših rezultatov od konkurence, če uporabljaš za svoj spletni nastop enake metode in taktike.

Zato danes na spletu zmaga ta, ki svoj spletni nastop opravlja v skladu z zadnjimi spletnimi pravili in smernicami, ki bolje pozna spletni trg in, ki hkrati bolje razume svoje stranke.

Pomembnen del zato pri tem predstavlja tudi spletna optimizacija, pod katero razumemo izvedbo aktivnosti s katerimi bo naša spletna stran preprosto prehitela konkurenčne spletne strani in se pojavila višje v spletnih iskalnikih, kot je npr. Google.

SEO optimizacija je sestavljena iz kupa drobnih trikov in rešitev, ki pomagajo, da bo naša spletna stran uvrščena v Google, višje, s čimer pa bomo posledično na našo spletno stran dobili več obiskovalcev in več potencialnih kupcev.

Dovolite, da vam predstavimo kako SEO optimizacija poteka preko nas.

.

Primer optimizacije bloga spletne trgovine z oblačili Bambini

Glede na to, da eno izmed treh najpomembnejših optimizacijskih rezerv spletnih trgovin, predstavlja gradnja bloga in priprava vsebin, na blogu, ki služi kot pritegovalec organskega spletnega prometa in obiskovalcev v speltne trgovine in na ostale internetne strani, je s tem namenom, bil zasnovan tudi blog za spletno trgovino z oblačili, blog Bambini.si.

Blog za spletno trgovino z oblačili Bambini.si je, za potrebe optimiziranja spletne trgovine in bloga samega, zasnovan na 6 različnih tematik (t.i. topical clusters) in sicer:

 • nosečnost
 • nosečniška oblačila
 • otroška oblačila
 • oblačila za dojenčke
 • otroci
 • novice iz naše spletne trgovine

Posamezne tematike, so dodatno razdeljene na podkategorije, tako npr. kategorija nosečnost pokriva še podkategorije znaki nosečnosti, prehrana v nosečnosti, izračun tedna nosečnosti, nosečnost po tednih, kategorija otroci pa dodatni podkategoriji zdravje otrok in vzgoja otrok.

Spletna optimizacija bloga Bambini.si je upoštevala:

razdelitev vsebin na posamezne tematike (s pomočjo topical analize ključnih besed)
pripravo vsebin za posamezne tematike (analizirane in optimizirane na t.i long tail ključne besede)
evidenco aktivnosti za pripravo long tail vsebin, evidenco uvrščanja long tail vsebin na Googlu
evidenco dvigovanja SERP pozicij težkih, generičnih ključnih besed, ki jih vsebine na blogu podpirajo /tako besede v spletni trgovini, kot besede na samem blogu)

Spletna optimizacija je bila zastavljena s pomočjo Seo-Praktik.si internetne strani.

Trgovinice Bambini so svojo dejavnost, po uspešno izvedeni optimizacije spletne trgovine na domačem, slovenskem trgu, nedolgo nazaj, razširile tudi na hrvaški trg, kjer so prisotni s svojospletno trgovino Bambini.hr.

Tako kot v Sloveniji, tudi na Hrvaškem, Bambini.hr, ponuja vrhunska oblačila za nosečnice in dojenčke.

Primer optimizacije spletne strani za www.vgradneomare.eu

.

Onsite optimizacija spletne strani

.

Za spletno stran www.vgradneomare.eu je bila izvedena celovita onsite in offsite spletna optimizacija strani, postavitev same internetne strani, izdelava strukture za spletno stran, priprava vsebin, ki zasledujejo najnovejše SEO smernice, kontaktne forme in landing strani ter še vedno za to stran poteka tudi pisanje spletnih vsebin.

Optimizacija spletne strani
Optimizacija spletne strani vgradneomare.eu

Onsite spletna optimizacija strani za vgradne omare je najprej zajemala celovito raziskavo ključnih besed na temo vgradnih omar (garderobne omare, omare za spalnice, vgradne omare, garderobne sobe, drsna vrata, itd…), pregled iskalnih volumnov za posamezne besedne zveze ter pregled težavnosti izbranih ključni besed.

Na podlagi analize ključnih besed so se izdelale iz vidika uporabniške izkušnje ustrezne kategorije po katerih uporabniki hitreje in lažje najdejo omare oz. z omarami po naročilu, povezan produkt.

Dodatno je iz vidika onsite spletne optimizacije bil na stran dodan tudi blog, v katerem se tedensko objavljajo nove vsebine iz področja garderobnih in vgradnih omar.

Blog, ki ima ime Navseti, vključuje aktualne (nove) nasvete ter naslednje rubrike: drsna vrata, garderobne sobe, predelne vgradne omare, zapise o cenah vgradnih omar, prikaze primerov notranjosti vgradnih omar, primere vgradnih omar za dnevne sobe, za hodnike, mansarde, otroške sobe, poslovne prostore, predsobe, spalnice in še posebej rubriko vprašanja strank.

V tej rubriki avtorji odgovarjajo preko blog zapisov kar svojim strankam, ki jim vprašanja posredujejo preko elektronske pošte ali telefona.

Sekundarni meni spletne strani tvorijo rubrike vgradne omare, garderobne omare, omare za spalnice, omare za predsobe, garderobne sobe in pisarniško pohištvo.

Primarni meni spletne strani je optimiziran tako, da so na njem vključeni meniji za prikaz izračunov cen vgradnih omar, hiter dostop do kontaktne forme, nato so prikazana mnenja strank ter dostop do bloga.

Na prvi strani spletne strani vgradneomare.eu je v headerju na levi strani prikazan logotip podjetja, temu sledi kontaktna številka, v vidnem polju uporabnika, ki pride na spletno stran pa je naprej na volj slider z vgradno omaro in hitrim pozivomk akciji (CTA), kjer lahko uporabniki takoj oddajo povpraševanje za vgradno omaro.

Sliderju sledijo trije ikonski meniji, kjer so na kratko razloženi različni materiali in barvne možnosti za vgradne omare, drugi ikonski meni opisuje vključeno dostavo in montažo, tretji pa pojasnilo, da podjetje vgradne omare izdeluje za domače in poslovne prostore.

Temu ikonskemu meniju sledi galerija primerov izdelanih vgradnih (slik je čez 40).

Pod galerijo je v kratkih stavkih opisano osnovno besedilo kaj sploh vgradne omare so, v čem so njihove glavne prednosti, kje vse je mogoče vgradno omaro, tudi uporabiti ter tudi nekaj povezav do tujih spletnih strani, ki ponujajo vgradne omare.

Temu pojasnilu sledi hiter vodnik kako do vgradne omare preko spletne strani tega podjetja. Poslovni model je zasnovan tako, da stranke pokličejo ali oddajo povpraševanje, na podlagi pogovora se pridobi informativna ponudba za vgradno omaro. Če pa je ta v okviru pričakovanj povpraševalca, pa je naslednji korak obisk svetovalca na domu, ki prostor tudi natančno izmeri in predstavi vzorce in možnosti za barvne kombinacije vgradne omare stranke.

Temu koraku sledi še nekaj izjav zadovoljih strank (kar naj bo sestavni del vsake on site seo optimizacije in postavitve spletne strani), nato pa so za kredibilnost spletne strani, dodane kratke izjave svetovalcev, ki h strankam pridejo na dom v zvezi s svetovanjem za postavitev vgradne omare.

Povsem na koncu prve strani sledijo aktualni blog zapisi.

Optimizacija spletne strani se nato nadaljuje ob vsaki novi objavi v blogu, dodajanju vsebin na statičnih straneh spletne strani ter tudi na offsite področju optimiziranja spletne strani.

Optimizacija spletne trgovine za tuje trge (Topkinalat.hu)

topkinalatOptimizacijo spletnih trgovin, ki imajo ambicije nastopati in prodajati preko Googla, na tujih trgih, najprej zastavimo za slovenski trg, saj na ta način najprej vzpostavimo sistem napredovanja spletne trgovine, med naravnimi prikazi na Googlu, na “domačih tleh”.

Slovenska spletna trgovina TopIzbira.si sodi med ene izmed najbolj uspešnih spletnih trgovin s telefonskimi ovitki v Sloveniji, po njenem zelo učinkovitem nastopu, tako na slovenskem kot tudi hrvaškem trgu, pa je vodstvo spletne trgovine, odločilo, da svojo spletno prodajo razširijo tudi na madžarski trg (ki na področju telefonskih ovitkov predstavlja cca. 8x večji (in težji) trg kot domači trg telefonskih ovitkov.

Z namenom onsite in offsite SEO optimiziranja spletne trgovine za madžarski trg telefonskih ovitkov, je nastala spletna trgovina Topkinalat.hu. Delovanje spletne trgovine Mobiltokshop lahko ogledate na priloženi povezavi.

SEO optimizacija spletne strani Sanjski-sopek.si

SEO optimizacija spletne strani Sanjski Šopek je zajemala tako mentorstvo za onsite SEO, kot tudi offsite SEO optimizacijo za ključne besede s katerimi želi biti spletna stran SanjskiŠopek, pozicionirana najprej na slovenskem, v nadaljevanju pa še, angleškem Googlu.

Spletna stran Sanjski-Šopek.si sodi med slovenske top ponudnike poročnega cvetja in naprsnih šopkov, hkrati pa se vedno bolj uveljavljajo kot vrhunski organizator porok in vsega, povezanega s porokami (unikatni poročni šopki, naprsni šopki in zapestnice, šopki za družice, poročno cvetje za v lase, dekoracija slavnostnega prostora, dekoracija avtomobila, dekoracija obrednega prostora, slavnostni šopki in blazinice za prstane, …).

Offsite optimizacija spletne strani

.

Offsite optimizacija spletnega mesta vključuje konstanto delo za promocijo same spletne strani med različnimi kanali.

Tako se offsite opzimizacija spletnega mesta pravzaprav nikoli ne konča, vklučuje pa pojavljanje spletne straniv komentarjih na najrazličnejših blogih, v forumih, kjer razpravljajo o notranjem opremljanju in vgradnih omarah, socialnih omrežjih, kjer prednjačijo Facebook, Google +, Pinterest, Twitter, Instagram, LinkedIn in drugi in tako naprej.

Offsite optimizacija vključuje tudi objavljanje pr člankov na drugih spletnih mestih v okviru gostujočih člankov, objavljanje člankov na sorodnih spletnih straneh o vgradnih omarah in druge metode za večjo seo vidnost spletne strani.