Kako se lotiti spletnega nastopa?
Posted on: February 16, 2016, by : Karmen

Čeprav se vam bodo štirje spodnji nasveti za začetek spletnega nastopa zdeli super ekstra banalni in površni ter hkrati takšni, o katerih lahko berete na nešteto spletnih straneh, vas vseeno povabimo, da jih podrobno preberete in še posebej podrobno o njih tudi razmislite.

Čeprav so povsem začetniški, boste videli, da so v marsikaterem spletnem nastopu ključni in celo odločujoči kar se tiče tega ali boste s spletom dejansko razvili svoj marketinško prodajni kanal ali bo pač splet samo eden izmed tistih, na katerih “ste tudi” prisotni.

kako se lotiti nastopa na spletu

Splet se spreminja

Če je še vrsto let nazaj veljalo, da je za učinkovit spletni nastop zadoščalo, da smo imeli postavljeno spletno stran v obliki vizitke s po možnosti celo zakupljeno domeno na ključno besedno zvezo produkta oziroma storitve, ki smo jo imeli namen preko interneta tudi tržiti, danes to že dolgo ne velja več.

Na praktično vsako ključno besedo, ki si jo zamislimo, da bi nanjo bilo vredno biti uvrščen visoko v spletnih iskalnikih, obstaja že velika konkurenca in velik boj in praktično je ni več besede s katero bi pohod na vrhove spletnih iskalnikov bil lahek.

Kljub temu pa se nove in prenove obstoječih spletnih strani v obliki spletnih vizitk še vedno prodajajo kot vroče žemljice z dokaj visoko ceno (tudi 1000 in več evrov).

Če danes torej načrtujete svoj spletni pohod, se zavedajte tega, da bo zraven spletne vizitke za uspešen spletni nastop potrebna tudi druga vrsta aktivnosti, če bomo želeli razviti svoj internetni kanal. Zato med ponudniki izdelave spletnih strani iščite in izbirajte med takšnimi, ki vam lahko ponudijo tudi ustrezno podporo pri vseh nadaljnih spletnih aktivnostih, tudi po tem, ko bo vaša spletna stran že stala.

Ne tržijo se vse storitve in vsi produkti na enak način

Kljub temu, da na spletu obstaja že cela vrsta hiš z najrazličnejšimi izkušnjami iz internetne prodaje, jo boste še najbolje odnesli tam, kjer se vam bodo za spletno prodajo odločili prikazati tudi njihove lastne rezultate in še posebej metode, ki so uspele pripeljati do dobrih prodajnih rezultatov.

Če je nekomu preko spleta uspelo vzpostaviti učinkovito spletno prodajo npr. lesenih žlic, ne sklepajte avtomatsko, da se bodo na enak način prodajale npr. turistične kapacitete. Kljub vsemu, da na spletu veljajo neke univerzalne in unikatne zakonitosti in zapovedi, obenem velja, da ima vsak produkt in storitev tudi svoje posebnosti.

Postanite specialist

Splet je prevelik, da bi na njem eden obvladal vse.

Spletni ponudniki, ki ponujajo storitev v okviru izboljšanja spletnega nastopa za druge, se tako ločijo na specialiste in splošne zdravnike. A pazite, da ne boste v tej zgodbi pri splošnem zdravniku, iskali zdravila za dizajn ali zdravila za izboljšanje konverzije.

Splošni zdravnik je zato, da ugotovi stanje, predpiše diagnozo in napoti k specialistom.

Pri čemer je žal med spletnimi ponudniki tudi mnogo takšnih, ki bodo zelo težko izdavili, da nečesa ne obvladajo, temveč se bodo na vse kriplje in pretege trudili, da ostanete njihova stranka – četudi ni rezultatov.

Povedano drugače, so lahko spletne dejavnosti povsem različne. Tako se v osnovi ločijo na dejavnosti plačljivih kampanj (ppc kampanje, facebook oglaševanje,…), dejavnosti dizajna (ux, cgp,…), dejavnosti spletne optimizacije, dejavnosti širšega digitalnega marketinga, itn…

Pazite kaj kupujete pri katerem oglaševalcu

Če ste na facebooku npr. našli med plačljivimi spletnimi reklamami oglas za ponudnika, ki vam išče stranke preko facebooka, ste lahko prepričani, da vam bo v svoji ponudbi vključil tudi plačilo reklame na Facebooku samem. Saj sam to isto počne.

Če ste na Googlovih adwordsih naleteli na ponudnika in oglas, ki vam zagotavlja nove stranke, čez Google sam, ste lahko prepričani, da bo v njegovi ponudbi taktik in metod tudi plačljiva spletna promocija skozi ppc Google kampanje.

Če temu ni tako (in pogosto na to niti nismo pozorni), je med oglaševano storitvijo in učinkovitostjo storitve verjetno velika razdalja.

Poglejmo.

Če najdemo nekoga na Googlu, ki trdi, da vam lahko enkratno pripelje nove stranke iz Facebooka, bi bilo logično, da bi on sam tudi zase svoje stranke iskal preko Facebooka. Torej poiščimo njegovo aktivnost tudi na Facebooku. Če je ni…. je med oglaševanim in ponujanim nekaj narobe.

Če najdemo na Googlu nekoga, ki trdi, da bo našo spletno stran pripeljal na prve strani iskalnika Google, poiščimo ali se tudi njegov lasten spletni projekt nahaja na prvih straneh Googla. Če se ne – obstaja spet praznina med ponujanim in oglaševanim.

Če med spletnimi ponudniki najdete nekoga, ki trdi, da vam bo izdelal prodajno učinkovito spletno stran, poglejmo najprej njegovo in povprašajmo po prodajnih rezultatih njegove same.