Prodaja na spletu
Posted on: May 5, 2020, by : Sebastijan Brumec

Prodaja na spletu je za marsikatero spletno trgovino oz. posameznika, ki se sprašuje kako prodati stvari na internetu, razmeroma zahtevna. Saj marsikdo, ki se loti prodaje na internetu, prej ali slej ugotovi, da je izdelati spletno trgovino ali oddati oglas za prodajo izdelkov preko interneta, v bistvu še najlažje. Še posebej, če moramo preko interneta, prodati en produkt.

Če pa nas, kot podjetje ali posameznika, zanima kako se vzpostavi sistemska/redna/konstantna/naraščajoča prodaja na spletu, pa marsikje nastopi težava, saj v današnjem času, ni več izziv postaviti se na splet, ampak (ob poplavi nešteto spletnih strani), biti opazen in viden, uporaben in koristen in hkrati še, da bodo kupci preko vaše spletne strani, dejansko tudi redno kupovali izdelke.

V spodnjem zapisu boste našli….

Hiter pregled najbolj popularnih spletnih prodajnih kanalov

Med trenutno najbolj uporabljane spletne prodajne kanale sodijo:

  • Google
  • YouTube
  • družabna omrežja (Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok,…)
  • prodaja na Amazonu
  • email marketing in prodaja

Na zgoraj naštetih spletnih kanalih, se lahko prodaja na spletu, vrši preko lastne spletne trgovine oz. spletne strani. Ali preko spletnih strani in trgovin, drugih (npr. Ceneje.si, mimovrste, enaa trgovina, itd…). Hkrati se prodaja na spletu zraven ločevanja na lastno spletno prodajo in prodajo preko drugih, deli tudi glede na možnosti marketinga na spletu – to je marketing spletnih strani in trgovin preko plačljivih metod na posameznem, izmed zgoraj naštetih kanalov in prodaja preko neplačljivih metod na vsakem izmed zgoraj omenjenih kanalov prodaje.

Prednosti plačljivih metod prodaje in trženja na različnih kanalih so v tem, da lahko do prvih spletnih prodaj, pravzaprav pridemo zelo hitro, slabost pa je v tem, da moramo za to odšteti denar.

Prednosti trženja in prodaje preko neplačljivih metod so v tem, da za prodajo na spletu, ne potrebujemo denarja, je pa slabost ta, da za učinkovito takšno prodajo potrebujemo ogromno časa in znanja za prodajne rezultate.

Kako izberete ustrezen kanal za prodajo na spletu

Ker niso vsi spletni prodajni kanali primerni za prodajo vseh artiklov, saj se na vsakem izmed kanalov nahaja drugačna spletna publika (oz. spletna ciljna skupina z drugimi interesi – čeprav morda gre za iste ljudi in uporabnike spleta), se moramo prodaje na spletu, preko različnih knalov lotiti najprej tako, da sploh izberemo ustrezen prodajno spletni kanal za trženje naših produktov in storitev.

Kdaj in kako se lotiti prodaje na Amazonu

Če želite npr. izvajati prodajo na Anazonu, boste Amazon prodajni kanal izbrali tako, da boste sploh naredili t.i. tržno analizo in projekcijo prodaje (izračunali potenciale prodaje na Amazonu), uporabili za prodajo na Amazonu ustrezna orodja, ustrezno pripravil izdelke (po pravilih Amazona), testirali Amazon trg in šele nato začeli s prodajo. Prodaja na Amazonu velja kot priporočena predvsem zato, ker se na Amazonu zbirajo, t.i. najbolj vroči kupci in spletna publika, ki je že odločena za nakup.

Kdaj in kako se lotiti prodaje preko lastne spletne trgovine [in zakaj za spletno trgovino izbrati WordPress]

Lastna prodaja na spletu, s svojo osebno spletno trgovino, prinaša prednosti predvsem iz naslova lastnega nadzora nad tem kaj, koliko, komu, za koliko boste prodajali. Hkrati vam pri prodaji na internetu preko lastne trgovine ni potrebno razmišljati o prodajnih provizijah in vseh drugih elementih učinkovite prodaje na spletu, ki so povezani z načini spletne prodaje preko drugih internetnih strani.

Vedno več podjentikov se za lastno prodajo na spletu odloča s pomočjo platforme WordPress in vtičnika Woocommerce, ki je pravzaprav najbolj uporabljan vtičnik za wordpress za izdelavo spletne trgovine, ki je postavljena na WordPressu.

Ker je WordPress že sam po sebi, zdaleč najbolj uporabljana, odprtno kodna in brezplačna platforma za bloganje in tudi hitro postavljanje spletnih strani, je logično, da se tudi pri izdelavi spletnih trgovin, največja količina podjetnikov odloča za WordPress.

Razlog za odločitev za prodajo na spletu čez WordPress, je tudi v tem, ker se je WordPressa, dejansko enostavno naučiti. Preprost tečaj WordPressa nas nauči kako strukturiramo spletno stran v WP-ju, kako pišemo blog v wordpressu, kako odpremo spletno trgovino, itd… Če vas zanima, da tudi sami začnete s spletno prodajo s pomočjo WordPressa, bodite pozorni na to, da izberete tak WordPress tečaj, ki vam bo hkrati ponudil SEO mentorstvo (ker z znanji SEO optimizaciji), za svojo Worpress spletno trgovino gradite tudi že organski obisk v svojo trgovino.

NAMIG: Zelo uporaben zapis in napotki na temo tega na kaj biti pozoren pred začetkom postavljana oz. izdelave spletne trgovine, kako izberete produkte, ki jih boste prodajali na spletu in kako zastavite strategijo prodaje na internetu, najdete na povezavi Kako začeti spletno trgovino MatijaZajšek.com.

Za učinkovitost prodaje na spletu preko lastne spletne trgovine je KLJUČNEGA pomena, da je vaša spletna trgovina maksimalno kakovostno t.i. SEO optimizirana za prikaz v isklanikih (predvsem na Googlu), o tem kako analizirati spletno stran iz vidika spletne optimizacije, pa smo pisali na povezavi.

Priporočamo še: Kako narediti učinkovito spletno trgovino?

Prodaja na spletu & primeri dobrih praks

Večina podjetnikov, predvsem začetnikov, sklepa, da se učinkovite prodaje na spletu, lahko lotijo podjetja, ki imajo znanja, izkušnje, navsezadnje pa tudi resurse za delo, a je v resnici tako, da so vsi, na področju spletne prodaje, na začetku, bili začetniki.

To pomeni, da se lahko prodaje na spletu loti danes vsakdo, rezultati pa tudi niso “namenjeni” izključno najboljšim. Prednosti prodaje na internetu so ravno v tem, da je internet “odprt” za vse, je pa res, da več znanja kot imamo o prodaji na spletu, prej bomo tudi z rezultati prodaje zadovoljni.

Spodaj je predstavljenih nekaj primerov odličnih praks učinkovite, pri nekaterih že večletne, prodaje na spletu….

Preberite še: Skrite priložnosti spletnega nastopa & Kako se lotiti spletnega nastopa

Prodaja pohištva na spletu

Ena izmed bolj prepoznavnih spletnih trgovin, ki na spletu prodaja pohištvo, je spletna trgovina Pohištvo123.si. Spletna trgovina si je svojo prepoznavnost zgradila s tem, da se v njej prodajajo posamezni kosi pohištva, ki jih je mogoče dobiti za tudi do 50% ceneje kot pri konkurenčnih pohištvenih spletnih trgovinah, hkrati pa je, ker Pohištvo123.si, ni velika spletna trgovina, to dokaz, da je učinkovita in uspešna prodaja na spletu, mogoča tudi za manjša podjetja in trgovine. Med njihovimi zdaleč najbolj prodajanimi in prepoznavnimi artikli so počivalniki Pohištvo123.si.

prodaja na spletu počivalniki 123

Prodaja cvetja na spletu

V Sloveniji, je ena od dobrih praks prodaje preko interneta, na področju prodaje najrazličnejšega cvetja, izvajana v spletni cvetličarni sanjski šopek. Kdor bo zavil v njihovo trgovino, bo takoj opazil, da se v spletni cvetličarni prodaja res vsakovrstno cvetje (od rezanega cvetja, suhega cvetja, šopkov takšnih in drugačnih, itd…). Cvetličarna je fizično locirana v Škofji Loki, sicer pa preko spletna prodaja širše po celotni Sloveniji (kot večina podobnih spletnih prodajaln, pa ima tudi sanjski šopek ambicijo prispeti in delovati na tujih trgih).

prodaja na spletu cvetje

Prodaja naravnih mil na spletu

Naravna mila, sodijo na spletu v kategorijo naravne kozmetike, za katero je že na slovenskem Googlu, kaj šele drugod, zelo veliko zanimanje. Za naravno kozmetiko se v Sloveniji na mesečni ravni zanima cca. 1900 uporabnikov Googla. Vsak mesec.

V Sloveniji naravna mila prodaja ogromno spletnih trgovin, celo vojski online trgovin s kozmetiko, se je v zadnjem času pridružila še trgovina TakoLepo.si, kjer rastlinska naravna mila prodajajo na terenu in preko veleprodaje, že vrsto let. Naravna rastlinska mila TakoLepo.si so postala zelo poznana kot odlična, ker je v njih tako raznolika ponudba. Med njimi najdete medeno milo, detox milo, jasmin milo, sivka, itd… Naravna rastlinska mila odlikuje osnova iz oljčnega olja, kokosovo maslo, palmovo olje, kakavovo maslo, itd….

naravna rastlinska mila

Prodaja zunanjih igral na spletu

Med slovenskimi trgovci, ki prodajajo specifična zunanja igrala, je tudi slovensko podjetje Kreal, v njihovi ponudbi pa so predvsem izdelki za plezanje za otroke, izdelava “custom made” zunanjih otroških igral po naročilu in po meri ter otroška igrala za javne površine.

Kreal zunanja igrala so na spletu postala zanimiva in prepoznavna predvsem zaradi tega, ker za razliko do številnih drugih igral, temeljijo na aluminiju, brez plastike in lesa. S tem je močno povećana življenska doba igralom, hkrati pa tudi ekološka ozaveščenost, saj plastika sodi med glavne onesnaževalce našega planeta.

zunanja igrala kreal

Prodaja toplotnih črpalk na spletu

Toplotne črpalke se na spletu ponujajo preko številnih velikih in prepoznavnih blagovnih znamk. Če želite, da je vaša prodaja na spletu, čim bolj učinkovita, svetujemo, da ne pozabite na tiste obiskovalce, ki jih, ob poplavi velikega števila ponudnikov, zanimajo predvsem cene. Z namenom, da lahko kupci, pred nakupom, primerjajo cene med seboj.

Na področju prodaje toplotnih črpalk, ima to verjetno v Sloveniji, med najbolje urejenimi in zastavljenimi prodajami, spletni portal Varčevanje-energije.si, ki sploh ni prodajalec toplotnih črpalk, ima pa spletno stran, kjer je mogoče primerjati cene toplotnih črpalk različnih ponudnikov.

prodaja na spletu toplotne črpalke

Prodaja team building programov na spletu

Ne samo team building programi, ampak pravzaprav vse storitve, se na spletu prodajajo preko t.i. pristajalnih strani. V Sloveniji ima krasne pristajalne (t.i. landing pages) za prodajo team building programov, izdelana team building agencija ETC Adriatic. Zraven teambuilding storitev ETC Adriatci trži na spletu še piknik prostore, izlete za podjetja in drugo. Večina njihovič naročnikov jih pozna kot najbolj zabavna team building agencijo v Sloveniji.

prodaja na spletu team building programi

Prodaja bančnih storitev na spletu

Na spletu so med bančnimi storitvami seveda prisotne vse velike in male banke, hkrati pa se banke na spletu, trudijo ponujati najrazličnejše finančne produkte in storitve (gotovinska posojila, kredite za fizične in pravne osebe, druge ugodne kredite, itd….)

Metode prodaje finančnih in bančnih storitev na spletu, različnih bank, so seveda različne, nam je osebno zelo všečna predstavitev gotovinskih posojil abanke. Povezavo najdete na krediti Abanka.si.

Prodaja na internetu & dodatne informacije

V kolikor tudi vas zanima prodaja na spletu, priporočamo tudi ogled prispevka Prodaja na spletu za začetnike, saj je v njem precej podrobno razdelano tudi to kako se lotiti prodaje preko spleta, kaj prodajati in še nekateri dodatni primeri dobrih praks spletne prodaje.